Overslaan en naar de inhoud gaan
ijsselid-logo
Menu
Terug naar de zoekpagina
08-04-2019 Blog

Eerste IJsselbijeenkomst

Al langer liepen Erica en Dirk Jan van Swaay en Gerard Hendrix rond met het idee om een bijeenkomst te organiseren van mensen die langs de IJssel wonen en daar iets mee hebben. Niet omdat ze een bestuurlijk of professioneel belang hebben maar gewoon omdat ze er wonen. 

We begonnen klein, dat wil zeggen, nog geen oplopen of events om te vieren dat we aan de mooiste rivier van Nederland wonen maar in een kleine groep. Misschien toekomstige IJsselambassadeurs? 
We nodigden mensen uit, uit ons netwerk, om na te gaan wat er leeft en speelt. Een IJsselontmoeting. Dat was op vrijdagavond 5 april in het IJsselpaviljoen in Zutphen. 

Na een kennismaking bij de kaart van de IJssel, vertelden DJvS en GH kort wat er tegenwoordig speelt langs de rivier: recreatie en toerisme, cultuur, water, etc. Een zo’n item is bijvoorbeeld dat na Ruimte voor de Rivier, het Hoogwaterbeschermingsprogramma enorme impact gaat hebben. Nu op dijktrajecten van Zwolle tot Olst en straks weer op meer plekken. Dan gaat het niet langer om buitendijkse projecten maar vooral binnendijks en de dijken zelf. Meters hoger en robuuster? 
Daarna gaven de aanwezigen - zo’n 15 mensen - aan waaraan zij behoeften zouden hebben als er een tweede en misschien wel meer permanente ontmoeting langs de IJssel zouden plaatshebben. 
De ideeën waren nog breed en het leidden niet direct tot actie. Wel is afgesproken om met deze groep - aangevuld met hen die nu niet konden maar straks misschien wel - nog eens bijeen te komen. Na verloop van tijd komen misschien wel tot actieplannen op die verder uitgewerkt kunnen worden. Later meer. 

IJsselbijeenkomst